Кейк с червени портокали

През последните години към края на всеки януари в магазините се появяват червени портокали. Вкусът им малко се отличава от портокала, който всички ние познаваме. Но това, което го прави по-различен е цветът. Не всеки портокал притежава наситен червен цвят, в някои цветовете са като мозайка, рисувана от четката на един майстор - Природата.
Това е кейк, който правих няколко пъти през последните години, но все до снимане не стигаше.
На този, който сега представям, могат да се намерят доста кусури в оформлението, но понякога се случват и гафове...



Кейк с червени портокали

Продукти за тестото:
4 големи яйца
1 ч.ч. захар
2 суп.лъж. настъргана кора от червен портокал
2 суп.лъж. прясно изцеден сок от червен портокал
1 ч.лъж. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 суп.лъж. разтопено и охладено масло
1/4 ч.ч. заквасена сметана
1 ч. лъж. ванилов екстракт
За сироп за заливане на готовия кейк - 3 суп.лъж. сок от червен портокал
Глазура  3 суп.лъж. сок от черевн портокал, 1 ч.ч. пудра захар(в която е престояла пръчица бурбонска ванилия)
За захаросаните резени портокал - 1 портокал, 1/2 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч. вода



Приготовление:
Загряваме фурната до 180 градуса. Смесваме всички сухи съставки в купа. Разбиваме яйцата със захарта с миксер, добавяме настърганата портокалова кора, сока от портокал и маслото. Добавяме половината сухи съставки, заквасената сметана и останалата суха смес. Ароматизираме и с ванилов екстракт. Изливаме готовата кексова смес в намазнена форма и печем 20 минути на 180 градуса и 25 минути на 160 градуса. Оставяме във формата за около 10 минутки, после вадим и охлаждаме върху решетка.
Докато печем, можем да си нарежем парченца портокал на тънички ленти. Кипваме водата със захарта и поставяме вътре лентичките. Оставяме да къкрят на слаб огън. След около 15 минутки са готови и можем да ги вадим и подредим върху хартия за печене да се охладят.
Излишно е да напомням, че плодът трябва да се измие много добре с четка, освен ако не разполагате с гарантирано чист био продукт от някоя портокалова градина.
Заливаме охладения кейк с портокалов сок (в рецептата, която ползвах сокът се смесва със захар, но това реших да го спестя), заливаме с глазурата и нареждаме захаросаните резенчета.
Рецептата е адаптирана от тук.
И понеже верният ми миксер нещо сдава багажа, ще се радвам на препоръки за нещо добро на пазара...

4 коментара:

  1. За какви гафове говориш, бе, жена? Изглежда тъкмо както трябва за един хубав студен следобед. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мартич, за да стане красива декорацията горе, трябва да се нарежат тънки резени портокали, ама явно не виждам добре без очила и чак като ги сложих в захарния сироп забелязах, ама не разполагах с повече портокали...

    ОтговорИзтриване
  3. И аз гаф не съзрях.....Прекрасен е,Иг!Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Какъв гаф ... сигурно и парченце не е останало ;)

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.