Цветна трифонска пита

      И в навечерието на празника на Св.Трифон да подготвим пита, за да го почетем, защото от неговото благоразположение зависи добивът на хубаво вино. Ще си позволя да дам  една идея за оформяне на трифонската пита.





Всеки от нас си има изпитана рецепта за перфектно тесто, което никога не подвежда. Е, можете да пробвате и нещо ново, стига да решите. Моят експеримент беше с подготовката на червеното тесто  с добавка на пасирано червено цвекло, червено вино и пълнозърнесто брашно. С бяло брашно цветът щеше да бъде по-ярък, но и  по този начин се получава ефектно. От цвеклото и виното питата носи особен аромат - на земя, на истории за минало, за майсторлък, за празник.
Но да се върнем на оформлението на питата, посветена на покровителя на лозарството, винарството и кръчмарството.


В центъра се оформя кръгла пита, около нея с помощта на четири червени рула(разточвате леко тесто, навивате на руло и оформяте четири рула) се оформя кръстен знак. Пространството между раменете на кръста се запълва от рулца от неоцветеното тесто.
От останалото тесто се оформят топченца, които подреждаме, втасва, мажем с олио и жълтък и печем. И почти бях забравила за най-важното - каква ще е тази трифонска пита без декорирани грозд и листа, та това е най-важното.....
Е, вече сме готови за зарязване на лозето и празничната трапеза за резачите!



Весел празник!

7 коментара:

  1. Приказно изглежда! Вие ли сте авторът в Гуд фуд? А защо не сте пуснали тази погача, ако сте Вие? Бих искала да пробвам тази рецепта от списанието, но не ми стана ясно кой я представя?
    Надявам се до няколко дни да получа отговор, че в петък съм в почивка и ще мога да експериментирам.
    Блага

    ОтговорИзтриване
  2. Игличе, чудесна питка! И на мен много ми харесва тестото с цвекло. Използвах сок в едни хлебчета.
    Весел празник ти желая и нека е плодородна следващата година!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, Игличе, прекрасна е!!! Просто приказно красива, невероятна! Честит февруари и честит празник! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошна е станала, майсторска! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Игличе,питката е невероятна!Празнична,оригинална като замисъл и оформление,много съм впечатлена!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Блага,
    да, това е рецептата за питата, а изборът на представената беше от страна на списанието.
    Бети,
    ти ме вдъхнови да ползвам цвеклото в хлябовете, но у дома много ни допада с пасирано, не просто сок!
    Кате,
    благодаря, че намина!
    Траянка,
    благодаря!
    Роси,
    това си беше просто забавна игра, а то взе, че се получи нелошо!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама прекрасна е и празнична ... и като замисъл и като изпълнение ... поздравления Иглика!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.